offline

0 800 210 028

Лагом. Баланс по-шведськи

1080x900 788430 ban_123_ua.png t_newsХоча б раз у житті кожен з нас задумувався над тим, щоб кардинально змінити своє життя та переїхати жити в іншу країну. До Америки за американською мрією, до Німеччини за пунктуальністю та прагматизмом, до Іспанії за теплим сонцем та радісними людьми, чи до Швеції за простотою, мінімалізмом, що є особливо цінним. Адже в нашому перенасиченому світі цьому особливому світогляду якраз таки ідеальне місце.

Сьогодні відповіддю багатьох культурі споживання стають мінімалізм та функціональність. Здебільшого люди обмежуються лише тим, що реально є необхідним. Якщо вам це близько, вітаємо, ви сповідуєте принципи лагом. Якщо ж ви чуєте про лагом вперше, сповідуйте основні принципи і ваше життя неодмінно стане більш гармонійним.

Головний принцип - нічого зайвого

Landed lagom - країна лагома, так кажуть про Швецію. Це слово не має дослівного перекладу, воно є збірним поняттям, що означає не забагато, але і не замало, а саме вдосталь. Це поняття застосовується абсолютно до всього: до склянки напою, до порції звичного прийому їжі, до розміру оселі чи кількості ґаджетів. Справа не лише в кількості і якості всього, що ми споживаємо, але у тому, щоб цього було достатньо, а значить вистачало саме в цей момент і саме для вас. 

Лагом - це філософія помірності, в основі якої лежить почуття рівноваги та турботи про оточення. Ось чому Швеція вже традиційно посідає перші щаблі всіх рейтингів найщасливіших країн світу та вважається ідеальною моделлю держави, де влада максимально проявляє турботу до громадян, а суспільство має абсолютно довіру до влади. 

Золота середина по-шведськи, це коли все, що має людина є в достатній кількості. Саме це дозволяє шведам завжди отримувати задоволення від життя. Концепція лагом створила культуру справедливості та довіри, вона стримує демонстративне споживання та піклується про те, щоб всі члени суспільства отримували свою справедливу долю. Не варто гнатись за тим, що вважається ідеальним у суспільстві, достатньо обирати для себе оптимальний варіант і зосередитись на тому, що є кращим саме для вас. Отримуючи невелику заробітну плату, купувати дорогий смартфон, це безрозсудно, так само як і брати кредит на інші речі, що мають підкреслити бажаний статус. За принципом лагом найкращим варіантом буде придбати якісний вживаний ґаджет із оптимальним функціоналом та за помірну ціну.

Вихід із споживчої матриці 

Загалом для шведів важливо заробляти таку кількість грошей, якої буде достатньо для того, щоб забезпечити собі незалежність та підтримувати необхідний рівень лагома. Шведам абсолютно не обов’язково мати всього і побільше для того, щоб продемонструвати свою успішність. Навпаки, демонстрація рівня достатку через призму матеріальних речей є чимось диким, ба більше, неможливим.

Саме тому найбагатші люди цієї країни живуть дуже аскетично, спокійно купують вживаний одяг і техніку та мають більш ніж скромний зовнішній вигляд, який не кричить про великі статки. Шведський підхід до краси та моди досить мінімалістичний і сконцентрований на якості, практичності та високій функціональності. 

Виходячи із споживчої матриці люди набагато частіше надають перевагу секонд-хендам, не лише одягу, але й посуду, меблів, побутової техніки та електроніки. До речі саме у Швеції їх неймовірна кількість та різноманіття: від маленьких магазинчиків, що скидаються на гаражні розпродажі, до величезних торговельних центрів б.в. товарів.

Бери, але зберігай та економ 

Лагому притаманно забезпечення однакового доступу для всіх до природних ресурсів. Не можна лише брати, потрібно також і зберігати, економити, саме для того, щоб і іншим щось дісталось.

Тісний зв'язок з природою виховується із самого дитинства. Не зважаючи на капризний клімат, що не всім до вподоби, шведи дуже багато часу проводять на природі, і завжди її захищають. 

Наприклад наприкінці лютого школярі йдуть на спеціальні канікули, що називаються sportlov. Цей час відводиться для сімей, щоб батьки і діти могли провести максимум часу на свіжому повітрі та вдосталь насолодитись зимовими розвагами. Також існує закон allemansrätten - в буквальному перекладі «право для кожного». Він забезпечує вільний доступ до природи та ресурсів, незалежно від того до чиєї власності вони належать. Можна подорожувати без перешкод, ставити намет в будь-якому місці, сплавлятись по річці, збирати квіти і ягоди, одним словом, незалежно від свого доходу насолоджуватись благами красивої природи.

Але високий рівень життя та екології починається з кожної окремої людини та правила "Reduce - Reuse - Recycle", тобто скорочуй, використовуй повторно, переробляй. 

Почати можна з невеликого, позбавляючись непотрібних речей, віддавати їх у фонди як, наприклад, це роблять шведи із Червоним Хрестом. Яскравим прикладом соціально відповідальної компанії є бренд H&M, що завдяки конкурсу Global Change Award прославився на весь світ. Проведення цього конкурсу було обумовлене турботою про екологію, адже виробники мас-маркет одягу щосезону випускають нові колекції, нарощують виробництво, що збільшує споживання природних ресурсів та кількість відходів. Конкурс було оголошено саме на розробку нових технологій переробки вживаних речей, а 5 переможців розділили між собою грант у Є1 млн. 

В цьому напрямку українці можуть пишатись щонайменше 15-ма брендами, основу філософії яких складає відповідальне споживання та переробка. Українська ТМ RCR Khomenko, є яскравим представником напрямку upcycling.Скуповуючи матеріали на барахолках та у вінтажних крамницях створюються справжні артоб’єкти здебільшого у одному екземплярі зі старого одягу, штор та меблевої фурнітури. 

Культ справедливості та вживані речі 

Ще одним світовим лідером в сфері екології та сталого розвитку є всесвітньо відомий виробник техніки Electrolux, що вже 11 років поспіль підтверджується премією DJSI World. В червні 2020 року компанія провела масштабне дослідження  споживацьких звичок щодо прання білизни, після чого запустила ініціативу Make it last. Вона спрямована на збереження терміну використання улюблених речей та скорочення споживання прісної води. Зберегти те, що дорого можна розпочавши зі зміни своїх звичок, рідше використовуючи своє авто, менше купуючи нового одягу, надаючи перевагу б.в. техніці. 

В Україні існують рітейлінгові торговельні мережі з продажу вживаної техніки, що користуються досить великим попитом у споживача. Наприклад магазини техніки «Техноскарб», що мають досить широке покриття реалізовують б.в. техніку як побутову дрібну та великогабаритну, так і оргтехніку. Компанія пропонує своїм клієнтам на постійній основі здавати свої ґаджети на комісію, коли полиці магазину виступають таким собі майданчиком для продажу вживаної техніки пересічних людей. Окрім цього можна обміняти старі моделі телефонів, планшетів, ноутбуків, ігрових консолей на нові, здати свою техніку та купити із наявності більш підходящі нові моделі аналогічних товарів з доплатою. Такий сервіс від «Техноскарбу» називається trade-in. Особливі умови для гуртових покупців цієї мережі пропонуються у спеціальному хабі «Техноскарб», де можна купити цілу партію товару зі значною знижкою. Купуючи б.в. техніку, нехай і в невеликих масштабах, але цілком можливо уникнути перевиробництва. 

А як бути із зламаною технікою? Для некондиційної техніки у Швеції біля кожного будинку є спеціальні контейнери. Спершу її ремонтують та віддають до продажу у магазини на кшталт «Техноскарбу», якщо вона не підлягає ремонту, її транспортують до центрів переробки - återvinningscentral, де некондиційна техніка, будівельні матеріали, холодильники, шафи перетворюється на нову сировину.

Безумовно шведи вважають лагом своїм початком та філософією. Лагом вітає самодостатність та необхідність в певній дистанції. Почуття контролю над своїм життям та оточенням за принципом лагом неймовірно п’янить, що може зробити ваше життя дещо тривіальним. Якщо якась часточка вас хоче розбурхати все та здійняти хоч і невеликий, але хаос, нехай знову ж таки, контрольований, чому б ні? Дозвольте собі цю слабкість, щоб потім знову насолоджуватись свідомим мінімалізмом.

Якщо ми навчимося повністю задовольняти свої базові потреби без зайвих непотрібних речей, діючи свідомо, то ми створимо основу для щасливого життя та нарешті зможемо досягти своїх найзаповітніших мрій. Саме баланс у вираженні своєї індивідуальності це і є сучасний лагом.

Дивіться також:

Як обрати електрочайник?
Як обрати електрочайник?

Декілька порад, що допоможуть вам під час купівлі.

Техноблог

02.04.2021

726

Використовуй повторно
Використовуй повторно

Не менш важливим є питання зменшення кількості сміття шляхом багаторазового використання предметів та речей

Техноблог

22.03.2021

1221

Дитячий смарт-годинник
Дитячий смарт-годинник

Чим «дитячий» смарт-годинник відрізняється від «дорослого» та як його правильно обрати.

Техноблог

19.03.2021

771

Вітаємо переможців! Акція до 8 Березня «Товари купуй, подарунки даруй»!
Вітаємо переможців! Акція до 8 Березня «Товари купуй, подарунки даруй»!

Визначено переможців акції «Товари купуй, подарунки даруй!». Вони отримають сертифікати номіналом 2000 грн на покупку золотих прикрас!

Новини мережі

12.03.2021

1870

По місту з вітерцем!
По місту з вітерцем!

Розповідаємо про популярний міський індивідуальний транспорт, який можна вигідно купити на сайті нашого інтернет-магазину «Техноскарб».

Техноблог

07.03.2021

743

Б/в телефон: на що звернути увагу
Б/в телефон: на що звернути увагу

Декілька порад для тих, хто планує придбати вживаний телефон.

Техноблог

05.03.2021

918